Coaching met een paard… een bijzondere ervaring!

 

Wist jij dat paarden hele gevoelige dieren zijn en met elkaar in verbinding staan? Het zijn groepsdieren die van elkaar afhankelijk zijn. Als er disbalans in de groep heerst willen ze dat graag oplossen (anders dreigt er misschien gevaar voor eigen leven). En wist je ook dat een paard (vanuit zijn natuurlijk instinct) een meester is in het spiegelen?

‘Ervaren Dier’, het bedrijf van Marije Duijts in Kropswolde (Groningen), biedt de mogelijkheid te leren in contact met paarden.  De visie van haar bedrijf is de cliënt haar of zijn eigen kracht te laten ervaren, met begeleiding en de openheid van de dieren. Zij geeft pedagogiek en ervaringsgerichte psychosociale begeleiding (met inzet van paarden).  Ook begeleidt zij jongvolwassen naar zelfstandigheid in haar woonboerderij (voor meer info zie de website). http://ervarendier.nl/kinderpaardenmiddag/wat-doen-

In contact met het paard

De belangrijkste les die te leren is van een paard is: leef in het moment. Vrij van oordeel en zorgen. Vanuit deze eenvoud maakt een paard contact. Bij het werken met paarden word je begeleid om steeds meer aanwezig te zijn in het moment en je voelen, denken en handelen op elkaar af te stemmen (heel mindful dus). De paarden worden ook ingezet voor kinderen en (jong)volwassenen die willen werken aan hun zelfvertrouwen, (lichaams)bewustzijn en sociale vaardigheden. Onder begeleiding ben je op een ongedwongen manier in contact met het paard.

Tijd voor een lesje paardencoaching

Vorige week was het tijd om te werken aan míjn ‘disbalans’ . Ik had een afspraak met  Marije.  Onderweg in de auto zat ik te bedenken welk paard ik zou kiezen. ‘Blue Moon’ of ‘Vriend’? Met ‘Vriend’ had ik al een keer kennis gemaakt (lekker veilig ;)). Of zou ik gaan voor Kasper? Het grootste paard én de leider van de groep. Een uitdaging… en best wel stoer. Mijn gevoel zei dat ik voor Kasper moet gaan. Ik parkeerde mijn auto bij de boerderij en liep achterom waar Marije al op me stond te wachten en enthousiast riep: ‘Kasper, liep al op me af, ik dacht laten we hem maar gaan inzetten voor vandaag’. Toeval?

Marije in de bak met Kasper

Aan de bak

Ik mocht plaatsnemen bij het paard in de bak. Met Marije besprak ik waaraan ik wilde werken. Dat wist ik al. Het ondernemerschap op zich is één grote leerschool, maar ik vind mezelf soms nog teveel ‘pleasen’. Wat kan ik daaraan doen? Terwijl we in gesprek waren kwam Kasper op me af en legde zijn hoofd (een paard heeft een hoofd!) in mijn hals. En begon mij te strelen met zijn hoofd (precies, ik bedoel maar). Voelde hij nu al aan waaraan ik wilde werken? Marije legde uit dat je houding heel erg belangrijk is.  Een paard voelt namelijk heel goed aan wat je bedoelt én laat niet met zich sollen. Dus aan de bak! Met Kasper.

Wees DUIDELIJK!

Het is belangrijk dat je duidelijk bent! Ja, je leest het goed: DUIDELIJK (zegt mijn man ook altijd: je bent niet duidelijk! Op dit punt heeft hij dus een keer gelijk ;)). Ik mag Kasper een halster omdoen en meteen neemt hij de leiding (en denk nu niet dat ik het niet eng vind, want het is nogal een groot beest dat naast je staat). Ik heb absoluut geen ervaring met paarden en het is ook best spannend, maar ik vind dat ik daar even doorheen moet. Kom op! You can do it girl… Laat zien wie je bent én dat je het KAN! Kasper neemt nog steeds vrolijk de leiding en is duidelijk de baas. Maarrrr…  wanneer ik mijn houding aanpas, neemt hij gepaste afstand en volgt hij mij. Hé, zo werkt het dus! Zodra ik weer verander van houding (en uitstraling) neemt hij de leiding meteen weer over. Een hele bijzondere ervaring. Dit vergt even concentratie én aanpassing. Jouw houding en hoe je overkomt, dus wat je uitstraalt is heel belangrijk. Het is confronterend, maar geeft wel inzicht hoe je dit kunt toepassen in je dagelijks leven.

Paardenknuffel

Een paard laat niet met zich sollen en hou je niet voor de gek.  Een paard wil duidelijkheid! Het lijkt heel simpel en… dat is het eigenlijk ook. Deze ochtend was heel bijzonder én leerzaam.  Na een uur coaching vond ik het paard ook niet meer eng. Ik durfde hem gewoon bij zijn paardenhoofd te pakken en een knuffel te geven (wie had dat een uur geleden gedacht?). De coaching brengt ook wel wat emoties naar boven, maar dat is goed. Het is ook fijn om te weten dat je kunt werken aan bepaalde punten waar je tegenaan loopt in het leven (of waar je op vast zit). Ze worden niet meteen opgelost, maar het geeft je wel inzicht waardoor dingen ineens op hun plek vallen. Zodat je voor jezelf weet waaraan je kunt werken.

Iedereen zou eigenlijk sowieso één keer in zijn of haar leven een paardencoaching moeten doen. Het is een ervaring die je bijblijft. En waar je vaak nog eens aan terug zult denken. Dankjewel, Marije voor deze bijzondere én leerzame ochtend. Wat heb je dankbaar werk! Ik rijd met regelmaat langs je boerderij en dan zie ik Kasper staan. En dan bedank ik hem voor het inzicht dat hij mij heeft gegeven!

 

Meer weten over het werk van Marije of over de paardencoaching?

Kijk gerust eens op haar site     www.ervarendier.nl

Ervaren dier is gevestigd aan de Woldweg in Kropswolde (Groningen).

Bewaren