SORRY… IK BEN EEN AVONDMENS!

Succes begint met vroeg opstaan! Onlangs las ik een artikel over succesvolle mensen. Ze lezen veel, kunnen goed plannen en eten gezond. Maar ze hebben (vaak) nóg een ding gemeen: ze staan vroeg op. Hééél vroeg. En laat dat nu net niet mijn sterkste kant zijn.

Je zal misschien denken; oké, wat is vroeg? Zeven uur? Dat vind ik op zich al redelijk op tijd. Nee… de meest succesvolle mensen staan al om half vijf op!! Ja, je leest het goed. Omdat het hen productiever maakt. Michelle Obama staat ook zo vroeg op om te sporten. Respect! Maar waarom voor het krieken van de dag? Omdat ze dan nog alle tijd hebben voordat hun werkdag begint. Ze nemen de tijd voor een meditatie. Drinken in alle rust (want de halve wereld ligt nog op één oor) een kop koffie, nemen een douche en zitten om zeven uur achter hun pc, de planning van de dag doornemend. Om twaalf uur hebben ze dan al bergen verzet. Natuurlijk weet ik hoe heerlijk het is om op tijd te beginnen. Maar dat is voor mij (respect voor al die vroeg-opstaanders) écht niet eerder dan zeven uur. Er zullen mensen zijn die er anders over denken, maar ik vind dat al vroeg. De hele dag ligt nog voor je en je kan zo heerlijk doorwerken. Dat geeft een voldaan en prettig gevoel. I know!

Avondmensen omtoveren in ochtendmensen?
Maar ik heb één probleem: ik ben GEEN ochtendmens. Ik ben een avondmens. Ik heb ’s avonds (of ’s nachts) de meest geweldige ideeën en dan schrijf ik meestal (omdat ik daar overdag de rust niet voor heb). Ik kan juist zó genieten van de rust van de avond. Heerlijk. Iedereen gaat op bed (eindelijk). Zalig… dan schenk ik me een wijntje in en overdenk de dag. Genietmomentje.

Volgens mij kun je avondmensen ook niet omtoveren tot ochtendmensen. Maar daarvoor hadden ze in het artikel een gouden tip! Kleed je ’s nachts niet te koud, want dan heb je meer moeite om ’s ochtends je bed uit te komen. Doe dus een lekkere warme pyjama aan (en sokken!), zodat je warm je bed uitkomt. Deze tip gaat vast niet op voor vrouwen die in de overgang zitten, want die krijgen hier een spontane opvlieger van. Goed, dan kun je zeggen: dan ga je ’s avonds eerder naar bed. Maar ook dat gaat voor mij niet werken, want dan lig ik te woelen en slaap om half twee (of later) nog niet. Ga ik er alsnog weer af. Dan schenk ik mezelf een wijntje in en schrijf alle strugles van me af. Zodat ik met een leeg hoofd weer in bed kan duiken. Heerlijk tegen mijn lief aankruipend in ons warme bed, met mijn ijskoude voeten tegen hem aan (en ja, dat mag), tot ik eindelijk als een blok in slaap val. En als dan om zes uur het wekkertje gaat, ik denk: fuck it… ik draai me nog een keer om. Want… sorry, ik ben avondmens!