Why run when you can fly?

 

Ben jij ook iemand die altijd maar doorgaat en zichzelf voorbij rent? Altijd maar in de zesde versnelling? Is jouw motto ook WHY RUN WHEN YOU CAN FLY? Tijd om jezelf een halt toe te roepen. Waarom hebben moeders geen vleugels? Dat vroeg ik mij wel eens af toen mijn kinderen nog klein waren. Niet alleen zou het behoorlijk druk worden in de lucht, maar we zouden onszelf ook compleet voorbij ‘vliegen’. Maar toen ze groter werden (en ik steeds meer tijd had voor mezelf), kreeg ik het drukker dan ooit. Herkenbaar? Mijn dagen waren overvol en elk gaatje in mijn agenda werd opgevuld. Alles moest (vooral) snel. Altijd drie stappen vooruit denken. Altijd maar in de zesde versnelling. Altijd gehaast. Maar waarom eigenlijk?

Afgelopen zomer nam ik een (lange) break. Dat was mijn redding. Ik had alle tijd om eens goed over alles na te denken. Over mijn bedrijf, over mijn leven. Wat kan anders óf beter. Wat wil ik nog bereiken? Ik deed een cursus mindfulness en las alle boeken die nog op stapel lagen. Het werd een relaxte zomer, die mij een compleet ander inzicht gaf. Echt, ik kan het iedereen aanraden om af en toe een break te nemen. Het schept rust, je krijgt heldere inzichten. Je gaat dingen vaak compleet anders zien (die je nooit ziet als je doordraaft in versnelling zes!). Na de zomer ben ik heel anders gestart. Ik heb een helder beeld van waar ik naartoe wil met mijn bedrijf. Dit was zo waardevol en – last but not least – wat geeft dat een RUST!

 

Neem je rustmomentjes

Meer dan ooit ontdekte ik dat het belangrijk is om met regelmaat tijd voor jezelf te nemen. Niemand zegt dat je pas een goede ondernemer bent als je meer dan zestig uur per week werkt.  Dat je pas een goede moeder bent als je je altijd en alleen maar dienstbaar opstelt. En nooit een momentje voor jezelf hebt. Terwijl het zo belangrijk is voor jezelf om je batterij met regelmaat op te laden zodat  je je accu niet helemaal leeg trekt. De tijd nemen voor een kop koffie (en niet ondertussen weer allerlei andere dingen doen) én er dan ook echt even van te genieten. Die kleine rustmomentjes kunnen het verschil maken in een hele dag! Echt waar.

 

Meer doen in minder tijd

Ik doe nu minder en krijg meer gedaan (in minder tijd!). Dat is zo’n openbaring. Nooit gedacht dat dit kon of mogelijk zou zijn. Ik zeg vaker ‘nee’ tegen dingen die ik niet wil en die mij niet verder brengen. Ik doe dingen met aandacht en houd mijn doel voor ogen. Wat ik belangrijk vind en wat ik wil met mijn leven (en mijn bedrijf). Alles kost véél minder energie (hoe anders was dit voor de zomer) en ik krijg meer gedaan. Ook zit ik niet meer uren op Social Media (en dat is echt een tijdwinst). Leg die telefoon eens aan de kant. Je wilt niet weten hoeveel rust dit geeft. Geen afleiding. Ik probeer ’s avonds eerder in de relaxstand te komen. Ik praat minder en luister meer. Je hoeft niet elke stilte op te vullen.

Doe je een keer niets? Vind jezelf niet meteen lui of onproductief. Plan ‘ minibreaks’ in tijdens je werk. Je kunt je daarna beter concentreren. Ook heb ik veel vaker ‘me-time’  momenten en ga ik regelmatig naar de sauna. Dat is mijn ultieme manier van ontspannen. Minder je snelheid… je leven gaat erop vooruit. Het wint aan kwaliteit. En bedenk: morgen is er weer een dag!

 

It’s all about finding the calm in the chaos  – Donna Karan  –